Sporcu Cerrahisi
Spor Cerrahisi Nedir?
Özellikle spor yaparken yada profosyonel sporcularda sıklıkla meydana gelen yaralanmalar ile ilgilenen ortopedi ve travmatolojinin bir dalıdır. Sporcularda meydana gelen birçok yaralanma veya hasar spor cerrahisi tarafından tedavi edilmektedir. Spor cerrahisi eklem, kas ve iskelet sistemlerinde meydana gelen yaralanmaların tedavi edilmesine yönelik geniş çaplı tekniklerin kullanıldığı ortopedi ve travmatoloji bölümüdür. Spor cerrahisi ile hastalar daha hızlı ve efektif bir şekilde tedavi edilir.
Spor Cerrahisi Hangi Hastalıklarla İlgilenir?
Spor cerrahisi, spor yaralanmaları ile ilgili tüm cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilen bütün hastalıklarla ilgilenir. Amatör veya profesyonel spor yapan herkeste meydana gelebilecek birtakım hastalıklar bulunur. Yanlış yapılan hareketlerin de sebep olduğu bu hastalıklar şunlardır:
Kas tendon yaralanmaları
Yumuşak doku ve bağ travmaları
Menisküs yırtılması
Kıkırdak yaralanmaları
Omuz eklem yaralanmaları
Dirsek eklemi yaralanmaları
Diz yaralanmaları
Bu tür hastalıkların tedavisi ortopedi ve travmatoloji uzmanları tarafından uygulanır. Genellikle artroskopik tedavi, yani kapalı cerrahi yapılarak tedavi edilir. Ancak gerekli hallerde açık cerrahi de yapılmaktadır.
Spor Cerrahisi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Aktivite oranı yüksek olan spor faaliyetleri insan vücudunda birçok yaralanmaya sebebiyet vermektedir. Bu yaralanmaların türüne göre çeşitli tedavi yöntemleri bulunur. Spor yaralamaların tedavisinde ilaç ve enjeksiyon tedavileriyle birlikte artroskopik olarak isimlendirdiğimiz kapalı cerrahi tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.
Spor Cerrahisi ve Artroskopik Tedavi
Sporcularda oluşan yaralanmalarının hepsi cerrahi müdahale gerektirmez. Cerrahi müdahale gerektiren sakatlıklar ve yaralanmalarda tedavi spor cerrahisinde kullanılan artroskopik tedavi yöntemler ile gerçekleştirilir. Tedavi yöntemleri yalnızca artroskopik tedavi ile değil, açık cerrahi tedavisiyle de sağlanabilmektedir.
Artroskopi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Artroskopi, fiberoptik cihazlar aracılığıyla eklemlerin içinin görüntülü bir şekilde muayene edilmesini sağlayan cerrahi bir yöntemdir Artroskopi yöntemi burada meydana gelen yaralanmaların tanısının konulmasına ve tedavinin daha kolay yapılmasına olanak tanır. Eklemin içine bakmak olarak da ifade edilmektedir. Bu işlemde kullanılan cihaza da artroskop denir.
Artroskopi işlemi uygulanacak ekleme göre eklem içerisini detaylı bir şekilde görmek için ciltte gerek görüldüğü kadar küçük kesiler açılır ve işlem için gereken aletler eklem içerisine yerleştirilir. Eklemler monitörden izlenir ve tüm yapılar itina ile kontrol edilir. Artroskopi işlemi sonrasında ağrı oluşmaması için ağrı kesiciler verilebilir veya eklem içerisinde oluşan sıvı varsa dışarı atmak için bazen bir dren yerleştirilebilir.
Artroskopi Hangi Durumlarda Yapılır?
Diz eklemi:
- Ön ve arka çapraz bağ tamirleri,
- Menisküs yırtıklarının dikilmesi veya yırtık menisküs parçalarının çıkarılması
- Kıkırdak nakilleri
- Kıkırdaktan parça ayrılmaları
- Kireçlenme tedavisi
- Eklem iltihaplarının tedavisinde
- Hareket kısıtlılıklarının açılması
Omuz:
- Omuz hareket kısıtlılıklarının açılması
- Kas sıkışması ve yırtılması
- Tekrarlayan omuz çıkıkları
- Erken dönemde osteoartrit (kireçlenme)
Ayak bileği:
- Eklem içi kırıklar
- Erken dönemde kireçlenme
- Meniskoid lezyonla