Ortopedi Travma Cerrahisi
Vücudun bir aktivite sırasında, dokuların ve eklemlerin karşılayamayacağı güçte bir direnç ile karşılaşması ile oluşan fiziksel yaralanmalara travma denir. Özellikle kemik kırılmaları, kas yaralanmaları ve uzuv kopması gibi travma yaralanmaları ortopedi bölümünün konularındandır.
Travma sonucu oluşan yaralanmalar, geçici ya da kalıcı olarak iş gücü kaybı, psikolojik ve diğer sorunları da meydana getirebilir. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için mutlaka travma sonrası ilk müdahalenin ve tedavinin hızlıca yapılması gerekir. Özellikle uzuv kaybı ve kırık gibi yaralanmalarda hızlı müdahale hayat kurtarıcı hale gelir.
Yaralanmaların en sık sebepleri:
- Düşme
- Trafik kazası
- Spor kazaları
- Darp
- Ayak bileği burkulmaları
- Çocuklarda oyun kazaları
- Oluşan travmada vücudun hangi kısmının etkilendiğine bağlı olarak birkaç olası semptom eşlik edebilir.
En sık görülen belirtiler:
- Travma bölgesinde şişlik
- Doku hasarı olan bölgede hassasiyet ve hareket ettirememe
- Kontüzyon ve morarma
- Uyuşma ve iğne batma hissi
- Yaralanmaya bağlı kanama
- Yerinden çıkmış kemik ortopedik travmalara işaret etmektedir.
Hastanın hikayesi ve yapılacak olan ayrıntılı muayenesi travma cerrahisinin ilk adımını oluşturur.Tanı koymada radyografi, MR, bilgisayarlı tomografi, ultrason yardımcı olan görüntüleme teknikleridir.
Yeterli ekipmanların ve tam donanımlı ameliyathane ortamlarında yapılan hızlı müdahaleler, travmaya bağlı oluşabilecek komplikasyonları sıfıra indirerek, hastanın sağlığına kavuşmasını sağlar.
Kırık tedavileri, cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi olarak iki bölümde incelenebilir. Cerrahi olmayan tedavi yöntemde, alçı veya atel ile kırık bölgesi tespit edilir. Gerekiyorsa, tespit öncesinde kapalı olarak kırığın pozisyonu düzeltilir.
Kırık vakasında belli koşullar oluşmuşsa cerrahi tedaviler değerlendirilmelidir.
Cerrahi tedavi için:
- Alçı veya atel ile pozisyonu korunamayacak kırıklar
- Cerrahi olmayan tedavi sonrası kaynamamış veya yanlış kaynamış kırıklar
- Oluştuğu bölge gereği ameliyat edilmezse iyi kaynamayacak kırıklar
- Çocuklarda kemik büyüme bölgelerinde büyüme sorunu oluşturabilecek kırıklar
- Çoklu kırığı olan hastalarda oturmayı veya bakımı zorlaştıracak kırıklarda cerrahi tedavi tercih edilmelidir.
Minimal invazif (Sınırlı girişimsel) kırık cerrahisinin temel hedefi kırık cerrahisinde uygulanan diğer ameliyatların çevre dokulara verdiği zararı azaltmaktır.
Minimal invaziv cerrahi de girişim, mümkün olan en küçük kesiler ile gerçekleştirilir. Bu sayede cerrahi alanda daha az travma gelişir. Minimal invazif cerrahi ameliyatlarından sonra hastaların daha az ağrısı olur, enfeksiyon riski azalır, rehabilitasyon kolaylaşır.